Egy CV sokkal több, mint csupán egy név és egy fotó

A nevünk csupán egy adat, mégis ez tesz minket egyedivé és megkülönböztethetővé. Épp ezért az álláskeresés során is ez az első adat, amivel a munkáltatók találkoznak, így természetesen név nélkül önéletrajz sem létezhet. Ez a dokumentum azonban sokkal több ennél, még ha valóban rólunk is szól.

Ember a név mögött

Talán anélkül is sokan tapasztalják ezt, hogy mondanánk de tény: az álláskeresés nem egyszerű. Pontosabban nem is maga a folyamat bonyolult, hiszen az online állásportálokon ma már egészen egyszerűen és személyre szabottan böngészhetünk a hirdetések között, egy állás elnyerése azonban már jóval összetettebb kérdés. A folyamatok sokszor számos lépésből állnak és akár a személyes találkozást is több lépcső előzheti meg, így érdemes vastag bőrt növeszteni, ha ilyen projektbe kezdünk.

legelső lépés ugyanakkor jellemzően közös, hiszen enélkül az állásportálokon való regisztráció is funkciótlan, ez pedig nem más, mint az önéletrajz, vagyis a CV elkészítése és feltöltése. Sokan már itt elakadnak a folyamatban, hiszen eleinte keveseknek van rutinjuk abban, hogyan is érdemes felépíteni egy ilyen dokumentumot, milyen adatokat érdemes belefoglalni, illetve egyáltalán hogy néz ki az a CV, ami szinte garantáltan fennmarad a humán erőforrás első rostáján.

Azért is érdekes kérdés ez, mert a személyes találkozásig, illetve szerencsés esetben a munkába állásig az ember nem sokkal több, mint egy név. A nevünk ugyanis az az adat, mely alapján a legkönnyebben azonosíthatnak minket, ezzel találkozik először a munkáltató is és ehhez köthetik minden más jellemzőnket is. Mivel a nevünk adott, ezzel sokat nem kezdhetünk, azzal azonban annál többet, hogy milyen tartalmat helyezünk a név mögé és milyen kvalitásokkal igyekszünk elnyerni az adott állást.

Egy CV sokkal több, mint csupán egy név és egy fotó

Egy CV sokkal több, mint csupán egy név és egy fotó

Kötelező és ajánlott tartalmak

CV esetében a név megadása természetesen elkerülhetetlen, de ezt talán kár is említeni. A dokumentum fejlécében ugyanis jellemzően azok az adatok kerülnek feltüntetésre, melyek alapján azonosíthatnak minket, illetve minden alapvető információt leolvashat róluk a munkáltató. Ez esetben szorítkozhatunk a tényekre: név, születési idő, kapcsolattartáshoz szükséges adatok. A recept tehát egyszerű, de a CV java még csak ezután következik és elsősorban az ezt követő rész dönt majd a sorsunkról.

Az önéletrajzok szerepe egyébként meglehetősen sok vita tárgyát képezi, hiszen van aki szerint csak egy kötelező, de inkább fölösleges lépés, míg mások kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonítanak a dokumentumnak. Az igazság – mint mindig – valahol a kettő között lehet hiszen tény, hogy a munkánk minőségét nem a CV határozza majd meg, de az is igaz, hogy a jelentkezéshez nélkülözhetetlen információkat tartalmazó írományról van szó. Létrehozása tehát elkerülhetetlen és nem is érdemes félvállról venni.

Egy CV ugyanis lényegében a belépőjegyünk lehet egy munkahelyre, de legalábbis a kiválasztási folyamat későbbi fázisába, ahol már saját személyiségünkkel is sikerülhet meggyőzni a munkáltatót az alkalmasságunkról. A turpisságok persze hamar kiderülnek, így érdemes csak valós információkat közölni az önéletrajzunkban, illetve azokat a kvalitásokat kiemelni, melyre akár személyesen is ráerősíthetünk. Előny, hogy egy jól összerakott CV bárhol megállja a helyét, legyen az egy fővárosi munka vagy egy állás Salgótarján városában.

Egy CV sokkal több, mint csupán egy név és egy fotó

Egy CV sokkal több, mint csupán egy név és egy fotó

Segítség az elinduláshoz

A rutinosabb munkavállalók és álláskeresők számára egy CV összeállítása már nem okozhat túl nagy problémát, sőt. A különféle tapasztalatok birtokában és az erre vonatkozó fortélyok ismeretében akár könnyebben előnybe is kerülhetnek az álláspiacon. Esetükben inkább az lehet gyakori probléma, hogy nem frissítik megfelelően önéletrajzukat, abban régebbi adatok szerepelnek, így nem tükrözik az álláskeresők tudástárának és tapasztalatainak aktuális állapotát.

Kezdőként persze egészen más okokból lehet problémás a CV elkészítése, ám szerencsére itt is közel a segítség. Az interneten számos jótanács érhető el ezzel kapcsolatban, melyeket érdemes lehet szintetizálni a kifogástalan eredményhez. A külalak nem is feltétlenül a legfontosabb, hiszen végeredményben mindig a tartalom lesz a mérvadó. A rendezett, átlátható CV ugyanakkor alapvető igény, így nem árt erre is figyelmet fordítani, akár online sablonok vagy generátorok mentén.

Az online állásportálok és más weboldalak is kínálnak ugyanis letölthető önéletrajz sablonokat és különböző online szoftvereket a CV létrehozására. Ezekkel pedig a kezdő álláskeresők esetében is olyan eredmény születhet, mely nagyobb eséllyel szállhat versenybe a rutinosabbak által készített dokumentumokkal. A CV esetében tehát mindenképpen fontos, hogy mi van a név mögött, hiszen személyiségünk és kvalitásaink már egészen más lapra tartoznak.