Miért ünnepeljük a névnapot?

Miért ünnepeljük a névnapot és hogyan is csináljuk?

A névválasztás a szülői lét egyik legfontosabb és legizgalmasabb része. Az identitás, az egyediség, a személyiség és a hagyomány érzését jelentik. És ez nem csak a keresztnévre vonatkozik, hanem a középső és a családnévvel is összefügg.

Egy, a Psychology Today-ben idézett tanulmány azt sugallja, hogy a szülők úgy választják meg a gyerekük nevét, hogy jelezzék gyermekeik bizonyos kívánt tulajdonságait, beleértve egy családtag vagy vallásos szent erényeit.

Egyes kultúrákban a baba nevének kiválasztása annyira fontos, hogy minden évben megünneplik. Ezt a napot névnapnak hívják. A névnap érdekessége, hogy teljesen elkülönül a születésnaptól.

Kulturális jelentőségük van, amelyet egyre többen használnak ki, különösen azért, mert – emberekként – szeretünk minden okot megtalálni az élet ünneplésére.

Mi is az a névnap?

A névnap elkülönül a születésnaptól, és az év egy, a névhez kapcsolódó napját ünnepli. Európában és Latin-Amerikában a középkor óta széles körben ünneplik. A nevek ünneplésének hagyománya a katolicizmusból és az ortodox hiedelmekből ered a mártírjaik és szentjeik emlékére. Valójában a névnap meghatározás szerint „annak a szentnek az ünnepe, akiről elnevezték”.

A névnap minden kultúrában meghatározott hivatalos dátumot ünnepel, amely nagy jelentőséggel bír a keresztnév és annak gyökerei szempontjából.

Például a görög Boston szerint a görög ortodox hagyomány az év gyakorlatilag minden napját valamelyik ortodox keresztény szentnek vagy mártírnak szenteli. Ez a katolicizmusban is igaz. Ha egy szentről vagy mártírról neveztek el valakit, akkor a szent ünnepének napja lesz a névnapod.

Miért ünnepeljük a névnapot és hogyan

Miért ünnepeljük a névnapot és hogyan

Milyen módszereket alkalmazzunk a névnap megünneplésére?

Mielőtt elköteleznéd magad a névnapok megünneplése mellett, érdemes összeállítani egy listát a nevekből és dátumaikból. Így mindig tudni fogod, a számodra fontos névnapi dátumokat, és emlékezni fogsz rájuk.

A hagyományoknak megfelelően a névnapi ünnepségekre mindenkit meghívnak, így nem szükséges, hogy az ünnepelt személyesen meghívót küldjön a baráti társaságnak.

Ez a megközelítés azonban korántsem olyan elterjedt, mint egykor, amikor az emberek nyitva tartották mindenki számára az otthonaikat, és az egész falu eljött inni az egészségükre.

A névnapot a születésnap után a második legfontosabb ünnepnek tartják Magyarországon, így nem kell igazán értékes ajándékokkal meglepni az ünnepeltet. Általában elég valami szolíd ajándék, akár egy cserepes virág és egy üveg jó bor Boldog Névnapot! címkével ellátva.

Készítsünk különleges névnapi vacsorát

Különösen a szülőkre és a nagyszülőkre jellemző, hogy különleges ételt készítenek névnap alkalmából.

Mielőtt leülünk vacsorázni, mondjunk egy pohárköszöntőt annak a személynek, akit ünnepelünk.

Ha nagyobb összejövetelről van szó, akkor küldhetünk előre különleges meghívókat, amelyeken szerepelhet egy kis háttérinformáció a névvel kapcsolatban, hogy a meghívást még különlegesebbé tegye.