Vilmos névnap, mikor van Vilmos?

A Vilmos névnap dátuma

Szeretettel köszöntünk minden Vilmost, hiszen az ő tiszteletükre szól a mai cikkünk. A Vilmos névnap Magyarországon több időpontban kerül megünneplésre. Egyik alkalmat január 10-én tartják, míg a második, nagyobb névnapjukat június 25-én ünneplik. Ezeket az időpontokat a magyar naptárak is kiemelik, így a Vilmos nevűeknek egy évben több alkalommal is jut lehetőségük a köszöntésre.

Ha viszont más országok névnapjainak szokásait nézzük, láthatjuk, hogy más dátumok is előkerülnek. Például Németországban és Ausztriában április 20-án ünneplik a Vilmosok névnapját, míg Svájcban október 10-én. Egyes országokban tehát máskor köszöntik a Vilmosokat, de a lényeg, hogy ezek a napok mind-mind a Vilmosok ünneplésének szentelt napok.

Nem számít, hogy hol és mikor ünneplünk, a lényeg, hogy ezen a napon megemlékezzünk Vilmos nevű szeretteinkről, barátainkról, ismerőseinkről. Megragadjuk az alkalmat, hogy elmondjuk nekik, mennyire fontosak számunkra.

 • január 10.
 • február 10.
 • április 6.
 • május 23.
 • május 28.
 • június 8.
 • június 25.
 • július 5. 

A Vilmos név eredete és jelentése, története

A Vilmos névnap nemcsak gyakori és szeretett név Magyarországon, hanem rendkívül érdekes történelmi és kulturális örökséggel is bír. A Vilmos nevének eredete a germán névtradícióba nyúlik vissza, ahol az eredeti „Willahelm” alakban volt ismert. Ez a név két szóból, a „will” (akarat) és a „helm” (sisak) szavakból származik, tehát jelentése ‘akaratos sisak’, vagy ‘az akarat védője’.

A Vilmos név a középkorban vált népszerűvé Európában, amikor számos uralkodó, beleértve angol, német és holland királyokat, hercegeket és nemeseket is elneveztek Vilmosnak. Ezek közül talán a legismertebb Vilmos a Hódító, aki 1066-ban meghódította Angliát a hastingsi csatában, és az első normann királyként uralkodott az országban.

Magyarországon a Vilmos név népszerűsége a 19. század végén nőtt meg, részben azért, mert ekkor volt több német származású Vilmos uralkodó is. Ilyen például I. Vilmos német császár és II. Vilmos porosz király.

A Vilmos név napjainkban továbbra is népszerű Magyarországon, és sokan viselik büszkén ezt a névvel járó történelmi és kulturális örökséget. Annak ellenére, hogy a névnek erős és határozott jelentése van, a Vilmosok gyakran kedvesek, barátságosak és megbízhatóak – éppúgy, mint az akarat védője.

A Vilmos név története tehát nem csupán egy név története, hanem szerves része a középkori történelemnek, a nemzeti identitásnak és a kultúrának. A név jelentése és erőteljes történelmi háttere máig vonzza a szülőket, akik gyermeküknek szeretnének egy időtálló, erős és tiszteletet parancsoló nevet adni. 

A névnap hagyományai és ünneplése Magyarországon

Magyarországon a névnapok megünneplése hosszú hagyománnyal rendelkezik, és ez alól a Vilmosok sem kivételek. A névnapokat gyakran személyesebbnek és közvetlenebbnek tekintik, mint a születésnapokat. Ekkor nem az életkor, hanem a név és annak jelentősége kerül előtérbe.

A névnap ünneplése rendkívül személyes és barátságos esemény. Egy kis figyelem, egy kedves üzenet, vagy akár egy közös ebéd vagy vacsora mind nagyon népszerű módjai a megünneplésnek. A legtöbb esetben a névnapot egy csokor virággal, egy finom süteménnyel vagy egy különleges ajándékkal köszöntik, amely kifejezi a tiszteletet és a szeretetet a névnapos felé.

A Vilmosok névnapja esetében is ez a szokás. Január 10. és június 25-én gyakran köszöntik őket szeretteik, és ezek a napok lehetőséget adnak a közös ünneplésre, a barátság és a családi kötelékek megerősítésére.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a névnapok egyben a magyar kultúra és a népi hagyományok fontos részét is képezik. Ezek az ünnepek lehetőséget adnak arra, hogy megemlékezzünk a névadás hagyományairól, az elődeinkről, és a múlt nagy személyiségeiről, akik a Vilmos nevet viselték.

Végül pedig a névnapok olyan alkalmak, amikor megállhatunk egy pillanatra, és elgondolkodhatunk saját nevünk jelentőségén és azon, milyen szerepet tölt be az életünkben. A Vilmosok számára ez különösen igaz, hiszen a név erős történelmi hátterével és jelentésével (‘az akarat védője’) biztosan van mit ünnepelniük. 

A Vilmos névnap jelentősége a modern társadalomban

A modern világban, ahol az emberek élete egyre gyorsabb tempójú, a hagyományok, mint a névnapok megünneplése, híd szerepet töltenek be a múlt és a jelen között. A Vilmos névnap sem kivétel ez alól.

Az ünneplés alkalmával a Vilmosok kifejezhetik örökségükkel való kapcsolatukat, valamint mélyíthetik saját személyes, családi és baráti kapcsolataikat. Egy-egy ilyen nap nem csupán a múlt tisztelete, hanem az összetartozás, a közösség építése és az egyéni identitás megerősítése is.

A névnapok a modern társadalom szövetének fontos részét képezik, amelyek lehetőséget adnak az embereknek, hogy megszakítsák a mindennapi rutint, és időt szenteljenek a kapcsolataik ápolásának. A Vilmos névnap ünneplése lehetőséget ad arra, hogy emlékezzünk azokra a nagy Vilmosokra, akik történelmünket és kultúránkat formálták, és hogy ünnepeljük a nevükkel rendelkező személyek életét és személyes eredményeit.

A névnapok tehát nem csupán a múlt idők emlékei, hanem továbbra is értékes és releváns részét képezik a modern magyar társadalomnak.

A Vilmosok – akárcsak más névvel rendelkező emberek – számára a névnap ünneplése fontos esemény, amely segít nekik az identitásuk felfedezésében és megerősítésében, valamint összeköttetést teremt a múlt és a jelen között.

Az ünnepelt nevűek mellett, ez a nap emlékeztetheti a közösséget a kölcsönös tisztelet, a szeretet és a barátság fontosságára. A Vilmos névnap ezért nem csak a Vilmosokról szól, hanem az egész közösségről – ez az ő napjuk is, hogy megemlékezzenek a közös értékekről és ünnepeljék a barátságukat. 

Idegen nyelvi változatai

 • Guglielmo (olasz)
 • Guillermo (spanyol)
 • Guillaume (francia)
 • Wilhelm (német)
 • William (angol)
 • Liam (ír) 

A Vilmos névnap számmisztikája

A számmisztika régi és mélyen gyökerező hagyomány, mely szerint a számoknak és a betűknek különleges jelentése és hatása van az életünkre. A számmisztika a névadás során különösen fontos szerepet játszhat, hiszen a névvel együtt különleges energiákat is kaphatunk.

A Vilmos név esetében a számmisztikai számítás a következőképpen történik: minden betűhöz egy szám tartozik az alfabetikus sorrend alapján (A=1, B=2, C=3, stb.), majd ezeket összeadjuk. A ‘Vilmos’ név számmisztikai számítása így alakul:

 • V = 22
 • I = 9
 • L = 12
 • M = 13
 • O = 15
 • S = 19

Ezek összeadásával (22+9+12+13+15+19) a végeredmény 90 lesz. A számmisztika szerint azonban mindig egyjegyű számot kell kapnunk, ezért az eredmény számjegyeit addig adogatjuk össze, amíg el nem érünk egy egyjegyű számot. Tehát, 9+0=9.

A 9-es szám az univerzalitást, a bölcsességet és a spirituális tudatosságot szimbolizálja a számmisztikában. Ez a szám gyakran kapcsolódik az altruizmushoz, az emberiességhez és az önfeláldozáshoz is. Aki a 9-es szám alatt született, az gyakran nagyon lelkiismeretes, szívélyes és önzetlen személy, aki a világ javítására törekszik.

Ez a szám tehát nagyszerűen illik a Vilmos név jelentéséhez, amely „az akarat védője”. Az akarat ereje, a bölcsesség és az önzetlenség mind fontos tulajdonságok ahhoz, hogy valaki igazán megvédje az akaratot – legyen az sajátja vagy másé.

Természetesen a számmisztika csak egy érdekes és szórakoztató módszer a név elemzésére, és nem szabad komolyan venni. Mindazonáltal azonban a Vilmosok számára talán örömmel tölti el őket, hogy a nevük a bölcsesség, az univerzalizmus és az önzetlenség szimbólumához kapcsolódik. 

Összefoglalás és záró gondolatok

Végül összefoglalva, a Vilmos névnapot két alkalommal ünneplik Magyarországon, január 10-én és június 25-én. A név germán eredetű és ‘az akarat védője’ jelentéssel bír. Történelmi személyiségek, mint Vilmos a Hódító, vagy I. és II. Vilmos német császár és porosz király, megerősítették a név presztízsét és népszerűségét, mely a mai napig is érezhető.

A névnapok megünneplése fontos részét képezi a magyar kultúrának, és az ünneplés módjai nagyon változatosak lehetnek. A Vilmosok névnapja alkalmat ad arra, hogy megemlékezzenek a név eredetéről, történelmi jelentőségéről, és hogy ünnepeljék a névvel rendelkező személyek életét és eredményeit.

A modern társadalom szövetében a névnapok lehetővé teszik a múlt és a jelen közötti kapcsolat megteremtését, az örökség és a személyes, családi és baráti kapcsolatok ápolását. A Vilmos névnap ezért fontos esemény, amely összeköttetést teremt a múlt és a jelen között, és emlékeztet a kölcsönös tisztelet, a szeretet és a barátság fontosságára.

Köszöntjük tehát minden kedves Vilmost névnapjuk alkalmából, és további boldog és sikeres éveket kívánunk nekik!

Boldog névnapot! Vilmos névnap

Boldog névnapot!